Asid Folik, Vitamin B12 dan Vitamin B6

Vitamin B Complex mengandungi rangkaian vitamin B yang lengkap iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin. Asid folik mengurangkan risiko kecacatan kelahiran tiub neural, termasuklah spina bifida dan anencephaly. Tetapi asid folik memainkan peranan penting lain dalam kehamilan. Asid folik terlibat dalam pembahagian sel dan mempunyai peranan yang penting dalam implantasi, perkembangan, dan kesihatan plasenta, yang terhasil daripada satu sel kepada organ yang berat lebih daripada satu paun. Kurang paras folat telah ditemui pada wanita yang mempunyai plasenta yang mendadak, bahaya keadaanya dimana plasenta tersebut berpisah daripada uterus, dan justeru membahayakan ibu dan kandungan. Mengambil vitamin B Complex yang mengandungi asid folik pada trimester kedua juga mengurangkan risiko preeclampsia.

Walaubagaimanapun, asid folik bekerja bersama dengan dua vitamin B lain – vitamin B12 dan B6 – untuk menyokong proses biokimia tertentu yang diperlukan untuk memberi protein kepada metabolisma. Tiga vitamin B ini mengurangkan kelebihan penghasilan amino asid dan homocysteine yang berbahaya. Homocysteine adalah sedang didalam kajian untuk memahami peranannya dalam beberapa penyakit berbeza, termasuklah penyakit hati. Dengan rujukan kepada kehamilan, terdapat penerimaan dalam kemungkinan bahawa homocysteine adalah kimia sebenar yang menyebabkan kecacatan kelahiran tiub neural. Homocysteine adalah tinggi pada wanita yang mengalami preeclampsia. Tambahan lagi, ianya berkaitan dalam keguguran pada peringkat awal, kegagalan fetus untuk berkembang secara normal, dan bayi yang tidak cukup berat.

Vitamin B Complex yang mengandungi asid folik, vitamin B12, dan vitamin B6 adalah lebih baik daripada asid folik sahaja. Mengambil vitamin B Complex sebelum hamil membantu jika anda tidak boleh atau alah kepada vitamin semasa trimester pertama, dan mengambil vitamin lengkap sepanjang kehamilan, disertai diet yang baik, akan memberi anda keyakinan kepada kesihatan sendiri dan bayi anda.

Asid Folik dan Vitamin B12 Untuk Tenaga

Sesetengah wanita berasa lebih sihat apabila mereka mengambil jumlah asid folik yang lebih banyak daripada biasa (400 mcg). Setengah jumlah (4000 mcg) atau lebih (5000 mcg) bermula sebelum kehamilan untuk wanita yang sudah mempunyai zuriat yang mengalami kecacatan kelahiran tiub neural. Dicadangkan anda cuba lebih daripada 4000 mcg asid folik setiap hari jika anda adalah ibu berusia, atau jika anda sentiasa letih semasa kehamilan. Jika anda mengalami keletihan yang teruk semasa atau selepas kehamilan, cuba ambil lebih 5000 mcg vitamin B12. Ini adalah cara yang selamat untuk memberi tenaga kepada badan anda, dan tidak akan membahayakan bayi anda. Anda kemungkinan besar mendapati bahawa tablet kecil 1000 mcg vitamin B12, larut dibawah lidah, mempunyai vitamin B12 yang mencukupi untuk membolehkan anda mengatasi keletihan ketika hamil.

Vitamin B6 Untuk Mengatasi Bengkak

Kajian telah menunjukkan hubungan antara kekurangan vitamin B6 dan pelbagai penyakit termasuklah bengkak, toxaemia dan eclampsia. Banyak tanda-tanda muncul semasa kehamilan dan berkaitan dengan kekurangan vitamin B6. Ini termasuklah sakit urat di bahagian jari dan tangan, bengkak pada tangan dan kaki, kejang kaki, tangan dan lengan. B6 adalah faktor dalam mengelak dan rawatan kepada penyakit-penyakit tersebut ketika hamil. Ramai doktor terpaksa menerima bahawa bengkak ketika hamil adalah perkara biasa dan ibu hamil terpaksa menerima sakit tersebut. Tetapi, semestinya, ia adalah bukan perkara atau penyakit normal. Bengkak dengan air bisa di dalam adalah bukan biasa. Berdasarkan kajian, wanita yang menjalani terapi vitamin B6, akan sihat sepenuhnya dan mengelakkan bengkak ketika hamil. Vitamin B6, folik asid dan vitamin B12 telah meningkatkan penggunaan protein di dalam badan melalui kesannya keatas mengurangkan homocysteine. Vitamin B6 juga membantu untuk mengelakkan kelembapan otak dan mengelakkan masalah sering lupa atau tidak ingat kepada wanita hamil.