Hormon luteinizing (LH) adalah hormon yang terakhir memuncak sebelum ovulasi dan hormon yang bertanggungjawab untuk mencetuskan “pecah kantung ovari” yang melepaskan telur untuk ovulasi. Hormon ini boleh diukur dengan Ovulation Test Kit (OPK) dan monitor kesuburan yang menggunakan bahan kimia untuk mengenal pasti kehadirannya dalam air kencing anda. Semakin anda menghampiri ovulasi, hormon LH juga akan semakin meningkat. Sekiranya anda berusaha untuk mengesan hari subur dengan menggunakan Ovulation Test Kit (OPK), keputusan ujian OPK akan menjadi positif ataupun “double line” sekiranya hormon ini sedang meningkat dalam tubuh badan.

Hormon Luteinizing (LH) dan Tanda Kesuburan Anda

Kehadiran peningkatan jumlah LH dalam air kencing anda kerana dikesan oleh OPK, biasanya bermaksud bahawa anda akan berovulasi dalam tempoh 12-24 jam. Tetapi keadaan ini boleh berubah-ubah bergantung kepada hormon anda sendiri. LH tidak dilepaskan semua sekali gus, tetapi sebaliknya ia naik dan jatuh kira-kira 24-48 jam. Kenaikan LH biasanya bermula pada awal pagi semasa anda tidur dan ia mengambil masa 4-6 jam untuk ia muncul dalam air kencing anda selepas itu. Atas sebab ini, air kencing pagi pertama tidak boleh memberi hasil yang terbaik. Ujian pada tengah hari biasanya adalah sangat disyorkan. Adalah penting untuk mengikut arahan “law OPK” untuk hasil yang maksimum.

NOTA: Untuk maklumat lanjut tentang Set Rezeki Ilahi sms/whatsapp saya terus di talian 013-3699505 (Puan Ila). Email nakhamil@gmail.com 🙂