Makanan berasaskan soya seperti susu soya, soya bean, tofu, kacang soya dan banyak lagi sering menjadi bualan ramai. Isu yang perbah hangat suatu ketika dahulu adalah soya tidak bagus untuk kesuburan terutamanya kaum lelaki. Tetapi ada juga sangkalan pelbagai pihak bahawa dakwaan tersebut tidak benar. Oleh itu, nakhamil.com terjemput juga untuk menulis entry tentang isu hangat yang seringkali menjadi perdebatan ramai pihak ini.

Mengapa soya menjejaskan kesuburan? Beberapa tahun lalu, dua perubahan telah berlaku. Pertama, soya telah berkembang dan menjadi amat popular, “isoflavon” yang disebut-sebut sebagai sumber estrogen yang lemah bagi wanita menopaus, mencari alternatif untuk terapi penggantian hormon tiruan. Kedua dan lebih penting, beberapa kajian sekarang menunjukkan produk soya seperti susu soya dan tofu mempunyai kesan fizikal yang buruk.

Makanan soya sukar untuk dicerna, dan juga mengandungi enzim yang mengganggu pencernaan protein. Makanan soya yang tidak beralkohol mengandungi anti-tiroid yang boleh mengganggu fungsi tiroid yang sihat. Fungsi tiroid yang lemah, yang tidak sentiasa diiktiraf secara klinikal, adalah penyebab biasa kitaran haid tidak tetap dan kemandulan. Terdapat kebimbangan lain terhadap makanan soya, termasuk kemungkinan kepada beberapa jenis kanser payudara.

Mengamalkan dua hidangan soya setiap minggu seperti tempe dan miso adalah boleh diterima. Menurut penyelidik kesuburan, walaupun mereka biasanya memihak kepada sumber protein berasaskan tumbuhan, mereka tetap bimbang akan perkara ini. Mereka menyarankan bahawa wanita perlu mengehadkan makanan soya kepada dua hingga empat hidangan sahaja seminggu.

Untuk kaum lelaki, satu kajian baru-baru ini tentang lelaki kurang subur atau mandul menunjukkan bahawa makanan soya menurunkan kepekatan sperma lelaki. Semakin tinggi pengambilan makanan soya, semakin rendah kepekatan sperma. Isoflavon merupakan penyebab yang jelas dalam perkara ini. Oleh itu, makanan soya perlulah dihadkan. Mengehadkan bukan bermaksud “elakkan 100%” pengambilan. Contohnya, makan sekali-sekala makanan soya yang tersembunyi dalam coklat tidak mungkin memberi kesan kepada anda, melainkan jika anda mempunyai alahan kepada soya.

NOTA: Sentiasa mengamalkan makanan yang boleh menambahkan kesuburan. Boleh rujuk DISINI. Anda juga digalak untuk mengamalkan Set Rezeki Ilahi terbaik dari nakhamil.com. Sebarang pertanyaan boleh terus email kepada saya di nakhamil@gmail.com atau whatsapp 013-3699505 (Puan Ila)   🙂

soya dan kesuburan

Soya menjejaskan kesuburan. Hadkan pengambilan soya anda setiap hari.